2017 Energielabel voor woningen

Wat is een energielabel precies?

2017 Energielabel voor woningen
2017 Energielabel voor woningen
Met een energielabel kunnen kopers en huurders gemakkelijk zien of een woning zuinig of niet zuinig is met het verbruik van energie. Dat is heel erg handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, veel meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.


Wie zijn er verantwoordelijk voor het energielabel voor de woningbouw?


Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Bouwen is verantwoordelijk voor de inhoud, het ministerie van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de organisatie. De rekenmethodiek voor het definitief energielabel voor huiseigenaren en de indeling in energielabelklassen is vastgesteld door de RvO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit is een dochter van het ministerie van Economische Zaken zij voert beleid uit voor diverse departementen en op allerlei gebieden zoals in dit geval de duurzaamheid van (bestaande) woningen.


Waar kun je een energielabel aanvragen?


Erkende adviseurs kennen een energielabel toe aan een woning. Deze speciaal opgeleide adviseur meet het energielabel van de woning op. De adviseur stelt de klasse van het energielabel voor je huis vast op basis van woningkenmerken.

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over de digitale aanvraag van een definitief energielabel op www.energielabelvoorwoningen.nl.


Wat is een voorlopig energielabel?
Wat is een definitief energielabel?


Het voorlopige energielabel wordt zoals gezegd gebaseerd op openbare gegevens. De kans bestaat natuurlijk dat je je woning energiezuiniger hebt gemaakt, bijvoorbeeld door de installatie van een zuinige CV-ketel of zonnepanelen. Het voorlopige energielabel kan je omzetten in een definitief label door de volgende stappen op te volgen:
Vul op internet een korte vragenlijst in, waarin je aangeeft welke maatregelen je hebt genomen om energie te besparen.
Stuur ook digitaal bewijs mee, bijvoorbeeld een bouwtechnisch rapport, factuur of foto’s.
Kies een erkend deskundige (op basis van tarief, klantbeoordelingen of reactietijd), die de gegevens op afstand controleert.

Zodra de deskundige je gegevens heeft goedgekeurd, ontvang je het energielabel per mail van de Rijksoverheid. Het aanvragen van een defintief energielabel kost enkele tientjes – dit zijn de administratiekosten van de deskundige.

Bij welke woningen en gebouwen is een energielabel verplicht?


Het energielabel is verplicht bij de verhuur en verkoop van:
woningen en appartementen;
woonwagens bedoeld voor permanent gebruik;
recreatiewoningen die meer dan 4 maanden per jaar worden gebruikt. Of die een verwacht energieverbruik hebben van meer dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik;
gebouwen met onzelfstandige woonruimten (wordt als 1 gebouw doorgerekend).

Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.



Ondersteuning bij het aanvragen van een energielabel voor je woning


Erkend deskundigen voor het energielabel: hier vind je er meer dan 500!

EPAkeuringen.nl, als gecertificeerde organisatie (BRL9500-00 en 01), levert u het energieprestatiecertificaat (EPC) na invoering van de gegevens.

Energie Advies B.V. komt graag bij u langs om u een antwoord te geven.


Wat moet je doen als je huis heel goed is geïsoleerd?


Een huis met goede isolatie is vele malen comfortabeler dan een woning waar de kamertemperatuur snel verandert.

Hoe beter je je woning isoleert, hoe minder warmte je verliest langs het dak, de vloer, de buitenmuren en vensters. Zo wordt er niet alleen minder tocht en vocht aangevoerd in huis, ook wanden en vloeren zullen minder koud aanvoelen. Bijgevolg moet je je huis minder verwarmen, wat je een aanzienlijk goedkopere energiefactuur oplevert. Misschien kan je zelfs met een kleinere en dus goedkopere verwarmingsketel af voor dezelfde te verwarmen oppervlakte.




Wat zijn de voordelen en nadelen van een woning met een energielabel?


Een Energielabel verhoogt de woningwaarde

Hoe hoger het energielabel, hoe meer je woning waard is. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Een huis met energielabel G verkoopt gemiddeld voor veertienduizend euro minder dan een huis met label D. Een woning met label A kan de opbrengst met nog eens een extra zevenduizend euro verhogen. Bovendien blijken woningen met een hoog energielabel sneller te worden verkocht dan die met een lager label.


Een lagere energierekening

Energiebesparende maatregelen, waaronder de installatie van zonnepanelen of het isoleren van je woning, kunnen je energierekening flink laten dalen. Het geld dat je bespaart kun je vervolgens investeren in het kopen van meer panelen, zodat je energierekening nog verder zakt.


Een hoger comfort

Energiebesparende maatregelen kunnen je huis een stuk behaaglijker maken. Je zult merken dat je minder last hebt van koude voeten, vocht en tocht.


Welke erkend deskundige kun je het beste kiezen?

Hoe wordt het definitief energielabel berekend?

Hoe ziet een definitief energielabel er uit en hoelang is het geldig?

Wat gebeurt er als je een woning zonder definitief energielabel verkoopt of verhuurt?

Wie kan het definitief energielabel verstrekken?

Wat zijn de kosten van een definitief energielabel?