Subsidie voor renovaties en energiebesparende maatregelen


Goedkope lening voor energiebesparende investeringen

Subsidie voor renovaties en energiebesparende maatregelen
Subsidie voor renovaties en energiebesparende maatregelen
Vanaf 21 januari 2014 kunt u goedkoop geld lenen om energiebesparende maatregelen te treffen in uw woning. Bijvoorbeeld voor dak-, gevel- en vloerisolatie. U kunt een ‘energiebespaarlening’ met lage rente aanvragen voor bedragen van € 2.500 tot € 25.000 bij het Nationaal Energiebespaarfonds. De looptijd is, afhankelijk van de hoogte van de lening, 7 of 10 jaar.


Subsidies en regelingen voor energiebesparing

Tot 1 juli 2015 geldt een lager btw-tarief van 6% voor renovatie en herstel van woningen ouder dan 2 jaar. Vanaf 2015 is het btw-tarief weer 21%. Ook de arbeidskosten van isolatie van vloeren, muren en daken vallen onder het lagere btw-tarief van 6%.
Energiesubsidiewijzer.nl biedt een overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen voor woningeigenaren die energie willen besparen.
Ook op lokaal niveau zijn subsidieregelingen van kracht om de burger te helpen energie te besparen. Zo hebben gemeentes in Nederland www.energieloket.nl geïntroduceerd, waar informatie te vinden is over energiebesparende maatregelen. Meer informatie hierover staat op de website van uw gemeente.


Milieusubsidies


Indien u ondernemer bent en u fiscaal voordelig wilt investeren in energiebesparende voorzieningen kan dat met de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil). Met de MIA kunt u een investeringsaftrek krijgen die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. De Vamil biedt u de mogelijkheid om 75% van de investeringskosten op een door uzelf te bepalen tijdstip af te schrijven. Meer informatie hierover vindt u op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/huidig-jaar/2014.

Meer informatie over subsidies: nvpu.nl



Energiesubsidiewijzer


Als u op de Energiesubsidiewijzer uw woonplaats invult, krijgt u een duidelijk overzicht van alle soorten subsidies waar u mogelijk gebruik van kunt maken.

Ook alle voorwaarden waaraan u moet voldoen om de subsidie te krijgen staan er beschreven.
Met links naar de desbetreffende websites met meer informatie en een aanvraagformulier.

Soms geeft de Energiesubsidiewijzer aan dat uw gemeente geen subsidies heeft. Het kan zijn dat uw gemeente een subsidie dan niet heeft aangemeld. Informeer bij uw gemeente naar subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Voor subsidies geldt:
Elke provincie, regio of gemeente bepaalt welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert en tegen welke voorwaarden.
De maximale subsidiebedragen lopen erg uiteen. Elke provincie, regio en gemeente bepaalt zelf hoeveel geld er beschikbaar is.
Vaak geldt de regel op = op. Hoe eerder u subsidie aanvraagt, hoe meer kans u maakt.


Meer informatie: www.eigenhuis.nl


400 miljoen voor energiebesparing in de sociale huursector

Verhuurders van huurwoningen in de sociale huursector kunnen subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. In totaal is € 400 miljoen beschikbaar. De regeling en voorwaarden zijn in de Staatscourant gepubliceerd. De subsidie is zowel beschikbaar voor woningcorporaties als particuliere verhuurders. De huurprijs van de woning mag maximaal € 700 per maand zijn. De aanvragen kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook dit is een maatregel uit het Energieakkoord.
Meer informatie over subsidies: Rijksoverheid.nl