De belangrijkste tips voor een lagere energierekening

Energiebeparingtips


Noteer uw meterstanden

Om te starten met energiebesparing heeft u inzicht nodig, te beginnen met uw huidig energieverbruik. Door regelmatig uw meterstanden te noteren, ontdekt u hoeveel energie uw bedrijf verbruikt en welke factoren daarop van invloed zijn.


Verander uw energieleverancier

Energieleveranciers veranderen regelmatig hun tarieven. Maak hier gebruik van. Consumenten stappen niet zo vaak over, maar dit kan wel een goed idee zijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijkt dat er tot 464 euro per jaar te besparen valt door over te stappen naar een andere energieleverancier.
Vaak kunt u binnen een maand overstappen. In het gebruik van energie zult u niets merken en de energieleveranciers regelen dat u tijdens de overstap niet zonder komt te zitten. Het enige dat wellicht verandert is de service.



Kies voor een hoogrendement-ketel

Vervang uw oude cv-ketel, heeft u thuis een cv-ketel van ouder dan 12 jaar, dan is dit een waarschijnlijk een vr-ketel. Deze oudere vr-ketels hebben een rendement van slechts 83%. Dit betekent dat maar 83% van de warmte wordt benut voor de verwarming van het huis. Met de nieuwste zuinige hr-ketels is het mogelijk om meer dan 100% te halen. Deze ketel hergebruikt namelijk de teruggewonnen warmte om het water weer mee te verwarmen.
Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld zo’n € 150 - 200,- per jaar besparen. Is kopen een te grote uitgave? Het is ook mogelijk om een cv-ketel te huren.



Isoleer uw huis en geef tocht geen kans

Gaten en kieren zijn de grote boosdoeners die koude lucht binnen laat dringen. Hierdoor wordt de gevoelstemperatuur in de woonkamer al snel een stuk lager. Het is logisch dat je de verwarming dan wat hoger zet, al heeft dit vaak niet veel zin. De windstroom van buiten blijft alsnog door de gaten en kieren naar binnen dringen. Schaf daarom tochtstrippen aan, waarmee je deze gaten en kieren opvult en daarmee de tocht buiten houdt. De temperatuur in de woonkamer zal stijgen, waardoor je de verwarming lager kunt zetten. Isoleert u ook het dak dan kan dat een besparing op uw energierekening geven van meer dan €500 per jaar.Via een geïsoleerd dak verliest een woning erg veel warmte, waardoor je meer moet stoken om het huis op temperatuur te krijgen. Een goed geïsoleerd
huis is comfortabeler, beter voor het klimaat en beter voor de portemonnee.


Vervang gloeilampen door spaarlampen

Led-lampen en spaarlampen verbruiken minder energie. 
Halogeenlampen worden in de toekomst namelijk ook verboden. Maar buiten dat heeft LED verlichting nog meerdere voordelen. LED verlichting biedt namelijk tot wel 90% energiebesparing boven een gloeilamp en heeft een levensduur die vele malen langer is dan die van gloeilampen. De keuze voor een gloeilamp te vervangen door een LED lamp is dus een kwestie van investeren in plaats van geld uitgeven.



Gebruik nieuwe koelkasten en vriezers

Van het totale elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden gaat een kleine 20 % naar koelkasten en vriezers. Nieuwe koelkasten en vriezers met een goed energielabel gebruiken veel minder energie dan oudere types. Het is dus slim om je oude koelkast of vriezer te vervangen door een nieuw, energiezuinig apparaat en let bij aanschaf dus op het energielabel.




Repareer lekkende kranen en douche

Tien druppels water per minuut lijkt weinig, maar dit loopt op tot 1100 liter per jaar. Dat kost de vereniging circa 155 euro. Als u dan toch in iets nieuws investeerd koop dan een waterbesparende douchekop en tijdsgebonden drukknop. Douchen kost meer energie dan u denkt. Met een waterbesparende douchekop wordt ongeveer 30% bespaard.