1000 Tips om energie te besparen

Energie besparen = Geld verdienen

Tips om energie te besparen
Tips om energie te besparen

Energie besparen is niet moeilijk, als u weet waarop u moet letten.
Hier vind u tips en advies over alle vormen van energiebesparing.
  

Energiebesparing helpt het milieu en het klimaat, voorkomt vervuiling van onze planeet en bespaart onze kostbare grondstoffen.


Energiekosten van een gemiddeld huishouden


Door energie te besparen, helpt u in belangrijke mate om klimaat- en milieuproblemen op te lossen. Energiebesparing pakt ook goed uit voor uw financiƫn. De energiekosten van een gemiddeld huishouden in Nederland bedragen netto ruim 2000 euro per jaar. Minder gas en elektriciteit verbruiken betekent direct geld besparen. Kijk hieronder om te zien hoeveel u in uw huishouden kunt besparen.



Energie besparen: informatie & tips


Verbeter de isolatie van uw woning. Dat kost eenmalig geld, maar het verlaagt structureel uw energiekosten en maakt het aangenamer in huis. Koop een programmeerbare thermostaat , probeer het verlies aan warmte te beperken en plaats tocht strips en dicht kieren en naden in alle ruimtes van het huis.

Staat er een onzuinige cv- of combiketel in huis, of een elektrische boiler? Overweeg die te vervangen door een hoog rendement combiketel op gas. Doordat die veel efficiƫnter werkt, verbruikt die minder gas.

De ijskast is een grote energieverbruiker dus valt daar veel energie mee te besparen.
Wanneer u iets uit de koelkast haalt moet u de deur zo kort mogelijk open houden.
Ook moet u bij het plaatsen van de koelkast minimaal 10 cm tussen de muur en de achterkant van de koelkast laten zodat de warmte gemakkelijk weg kan. Bovendien moet u kijken of de koelkast niet de hele dag in de zon of te dicht bij een verwarming of een andere warmtebron staat.
Wanneer u een ingevroren product wilt ontdooien kunt u dit het beste in de koelkast doen. De kou die namelijk tijdens het ontdooien vrijkomt wordt door de koelkast gebruikt. De koelkast hoeft dan zelf even minder te koelen.



Energie besparen altijd een goede investering


Zet de verwarming vaker lager, koop spaarlampen en een spaardouchekop, doe apparaten en licht consequent uit en zet de (vaat)wasmachine op een lagere temperatuur.
Leg zonnepanelen op uw dak. Die investering is haalbaarder dan u denkt: de prijzen zijn enorm gedaald en de stroomprijs stijgt, de kosten die u maakt om energie te besparen verdient u weer snel terug.

Ruim tien procent van het elektriciteitsverbruik in huis gaat op aan verbruik van apparaten die stand-by staan. Veel huishoudens hebben smartphones, iPads en grote televisies. Juist hier kan er veel energie worden bespaart.


De stroomprijs blijft stijgen

Houd uw energieverbruik in de gaten, dat maakt het resultaat van uw energiebesparing zichtbaar. Wanneer u het energieverbruik werkelijk wilt laten dalen moet u daar iedere dag intensief mee bezig zijn, ga slimmer om met gebruik van warm water, sluit deuren en ramen goed, gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen als ze vol zijn. Noteer bijvoorbeeld wekelijks de meterstanden, of gebruik een handige energieverbruiksmanager.
Meer informatie over energieverbruiksmanagers.



Hier volgen meer dan 1000 tips om energie te besparen:


Milieucentraal: Alles over energie en milieu in het dagelijks leven.
Energiekosten lager door woningisolatie
Besparen via verwarmen en warm water

Nuon: Ontdek hoeveel energie u kunt besparen.

Energie besparen, Nuon


Bespaar energie met zonnepanelen.
Zonnepanelen: steeds voordeliger


Energie besparen via apparaten en verlichting


Energieverbruik en energieprijzen vergelijken


Ontdek grote energieverbruikers


Meten is weten: energieverbruiksmanagers


Maatwerkadvies energiebesparing: advies voor zuiniger huis


Makkelijke tips: Bespaartest.nl


Rekenhulp VerbeterUwHuis.nl


Milieucentraal.nl


93 tips voor een energiebewust huishouden Tips om thuis honderden euro's te besparen


Snel en slim energie besparen met zonnepanelen